Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Presupunem ca esti o persoana fara venituri, care doreste sa se asigure si sa isi plateasca singura contributia la sanatate si pensii.
Cum se procedeaza?
In primul rand, trebuie sa depui declaratia unica. Calitatea de asigurat se dobandeste din momentul depunerii declaratiei si este valabila pentru o perioada de 12 luni. Deci, trebuie sa retinem ca nu din momentul platii se dobandeste calitatea de asigurat, ci din momentul depunerii declaratiei unice.
Daca depui declaratia in noiembrie 2020, vei fi asigurat 12 luni incepand de la data depunerii declaratiei.
Contributia la sanatate
Potrivit art. 174 alin. (18), in cazul în care persoanele fizice aflate în situația prevăzută la art. 170 alin. (1), realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1), acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația prevăzută la art. 122, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Nota: Pentru anul 2020 termenul de depunere a declaratiei unice a fost prelungit initial pana in 25 mai 2020 si apoi pana in 30 iunie 2020.
Asadar, prima data trebuie sa verifici daca nu te incadrezi cumva ca persoana asigurata la CASS dar exceptata de la plata (conform art. 154 din Codul fiscal). Aceste persoane asigurate fara plata sunt pe scurt: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, persoanele persecutate din motive politice , bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate până la vindecarea respectivei afecțiuni, femeile însărcinate și lăuzele, persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv în unitățile penitenciare, persoanele reținute, arestate sau deținute care se află în centrele de reținere și arestare preventivă, voluntarii în cadrul serviciilor de urgență. Articolul 154 detaliat il poti gasi aici.
Daca nu esti persoana exceptata si optezi pentru plata CASS, atunci baza de calcul in 2020 este 6* 2.230 lei =13.380 lei
CASS de plata pe an = 10%*13.380= 1.338 lei
Contributia la pensii
Art. 148 alin. (3) din Codul fiscal (Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) și b1)) arata ca persoanele fizice care nu se încadrează în plafonul prevăzut la alin. (2) pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent, în condițiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.
Suma minima este cel putin 12 salarii minime – respectiv 26.760 lei, caz in care contributia este 25% * 26.760 lei = 6.690 lei.
Asadar, suma totala de plata pe an, CAS + CASS = 1.338 lei + 6.690 lei = 8.028lei.
Suma care ar veni repartizata pe luna = 669 lei.
Cum se face plata?
Plata se efectueaza in baza declaratiei unice, nu vei mai primi alte decizii de impunere.
Plata se face in contul trezoreriei de care apartii , cont care are denumirea:
Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire -cont 5504
Lista cu conturile IBAN o gasesti AICI.
Mai intai alegi trezorerie de care apartii si apoi cauti contul cu denumirea de mai sus.
Plata o poti face direct la trezoreria de care apartii sau prin ordin de plata din contul tau bancar in contul de trezorerie mentionat.
Cum depui declaratia unica?
In anul 2020 declaratia unica se depune pana in 30 iunie 2020 si poate depune in format electronic sau fizic, la ghiseu.
Trebuie sa o descarci de la adresa :
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
sa o completezi si sa o depui online sau la ghiseu.
Ca sa depui online declaratia trebuie sa ai cont in SPV – Pentru inregistrarea in SPV c va trebui sa parcurgi procedura detaliata de ANAF -aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Tutorial_SPV_19092016.pdf
Buna ziua, am incercat asta la ANAF Sector 2 si mi-au spus ca nu pot sa depun declaratia conform celor din articol fara o dovada de unde am banii ( CIM etc). Mai exact, ei mi-au spus ca o persoana fara venituri, care doreste sa se asigure si sa isi plateasca singura contributia la pensii…nu poate, si ca se face DOAR prin contract cu Casa de Pensii.
Va rog daca se poate un nr de telefon sa stabilim o sesiune contra cost, am mai multe intrebani.